Yritysmaailmassa saatetaan ajatella, että parhaiten pärjää se, joka huutaa äänekkäimmin ja saa oman asiansa kuuluviin. Paljastan nyt salaisuuden: vaikuttavuutta luodaan kuuntelemalla! Kun kuuntelet työntekijöitäsi, he kokevat tulevansa ymmärretyksi ja arvostetuksi. Ajatusten ja kokemusten jakaminen vuorovaikutuksessa rakentaa myös luottamusta. Luottamuksen ilmapiirissä mahdollistuu psykologisen turvallisuuden tunne ja kokemus siitä, että voin vaikuttaa positiivisesti työhöni ja yhteisiin tavoitteisiin. Kun kuuntelet asiakkaitasi, ymmärrät millaista tuotetta tai palvelua he tarvitsevat ja haluavat aidosti ostaa. Kun kuuntelet sidosryhmiäsi ja yhteistyökumppaneitasi, ymmärrät miten voitte yhdessä päästä parhaaseen lopputulokseen.
Kuunteleminen ei ole kuitenkaan helppo laji. Monesti kuuntelemme vain vastataksemme. Keskeytämme puhujan. Kuuntelemme hiljaa, samalla kännykkää tai kelloa vilkuillen. Emme vastaa kysymykseen. Taitavaa kuuntelemista tarvitaan, siksi me olemme kehittäneet siitä koulutuksen ja kokemuksen myötä ydinosaamistamme.
Commallin toiminnan ytimessä ovat vaikuttavuuden ja dialogisuuden arvot. Siksi kaikki viestinnän ja vaikuttamisen palvelumme perustuvat yrityskumppanuuteen. Dialogisuus on kumppanuuden rakentaja, yhdessä ajattelua asiakkaan kanssa. Meille se tarkoittaa käytännössä sitä, että johtamisviestinnän, työyhteisöviestinnän sekä myynti- ja markkinointiviestinnän lähtökohdat ovat aina asiakkaan kuuntelemisessa. Dialogisessa vuoropuhelussa saadaan aikaan yhteinen ymmärrys yrityksen arvojen mukaisesta ja strategiasidonnaisesta viestinnästä. Vain dialogisen kuuntelemisen kautta voi aidosti syntyä asiakkaan yrityksen tarpeiden mukainen vaikuttavuus.
Mitä dialoginen kuunteleminen on?
Mönkkönen (2002) näkee onnistuneen dialogin vuorovaikutuksena, jossa toinen hyväksytään omana itsenään ja jossa todella kysytään, kuunnellaan, koetellaan kannanottoja, sovitetaan yhteen sekä myös paljastetaan eri ulottuvuuksia. Isaacsin (2001) mukaisesti dialogisen kuuntelun tunnusmerkkejä ovat kyky olla hiljaa, kyky ja halu ymmärtää syvemmin sitä, mitä asiakkaan sanoman takana on. Dialogisuus siis viittaa aktiiviseen toisen osapuolen huomioon ottamiseen keskustelussa. Tutkimusten mukaan dialogisuuden nähdään olevan sopivin tapa lisätä yhteisymmärrystä(Ala–Kortesmaa 2015).
Me haluamme kuunnella yhteistyöyrityksiämme. Sen me teemme sydämellä. Innostumme yrityksistä, joilla on aito halu kehittää toimintaansa. Teemme kaikkemme, että voimme olla tukena selkeyttämässä viestinnällä johtamisen suuntaa ja rakentamassa kannattelevia yhteisymmärryksen siltoja työyhteisön välillä. Tuemme myös siinä, että sidosryhmät kuuntelevat myös yhteistyöyritystemme tarpeita. Olemme nähneet, miten yhteen hiileen puhaltamisella syntyy enemmän kuin yksittäisistä huippusuorituksista. Kuunteleminen kannattaa ja kannattelee!